Richtlijnen

Wij volgen de adviezen en richtlijnen op van het RIVM en de GGD. Daarnaast zijn wij lid van Bo Geboortezorg, onze brancheorganisatie. Bo creëert ruimte en faciliteert ons bij het leveren van optimale, doelmatige en hoge kwaliteit van kraamzorg waarbij jij en je baby centraal staan. Zij schrijven voor wat de coronamaatregelen concreet betekenen voor de kraamzorg in Nederland en dit volgen wij op.

Vaccinatie

Wij als Birth Company adviseren onze medewerkers om zich te laten vaccineren. Maar op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is onder meer het verzamelen, vastleggen, opvragen, raadplegen en gebruiken van gegevens over de gezondheid in beginsel verboden en mag zelfs niet met toestemming van de werknemer.  Wij mogen dus niet aan onze medewerker vragen of zij gevaccineerd is of er mededelingen over doen.  Wij doen er uiteraard alles aan om jou, je baby en jullie gezin een zo veilig mogelijke en onbezorgde kraamweek aan te bieden.

Kraambezoek

Omdat jij als kraamvrouw en je baby nog extra kwetsbaar zijn, is het advies om voorzichtig te zijn met bezoek. Daarom is bezoek* in de kraamweek en tijdens de werkuren van de kraamverzorgende beperkt toegestaan. Overleg altijd vooraf met je kraamverzorgende wat prettig is. Om een zo veilige mogelijke zorg aan te kunnen bieden, geldt er een aantal regels voor visite tijdens de werktijden van de kraamverzorgende:

  • Bezoek is vrij van klachten
  • Bezoek houdt zich aan 1,5 meter afstand
  • Niet meer dan 6 bezoekers per dag ontvangen

*Er kunnen regionale verschillen zijn, je kraamverzorgende is op de hoogte van de meest actuele situatie rondom alle maatregelen in jouw regio. 

Inzet medewerkers

De kraamverzorgende draagt een mondmasker op de momenten dat zij geen 1,5 meter afstand tot jou of de gezinsleden kan houden. Bij de meeste zorghandelingen draagt zij daarnaast handschoenen. Het kan voorkomen dat de kraamverzorgende aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, hierin staat onze medewerker vrij. Kraamverzorgenden met klachten, in afwachting van testuitslag en/of in quarantaine worden niet ingezet. Dit in combinatie met het feit dat er het afgelopen jaar veel meer baby’s zijn geboren sinds tijden, kan het voorkomen dat het extra druk is in sommige regio’s. Wanneer dit het geval is hanteren wij het piekbeleid. Dit betekent dat wij kijken naar de bij ons beschikbare kraamverzorgenden en die zo goed mogelijk verdelen over alle kraamgezinnen. Zo kan elk gezin rekenen op essentiële kraamzorg.

Wat als je zelf ziek bent?

Als de kraamvrouw of een van de gezinsleden besmet is met het coronavirus of klachten heeft die wijzen op een besmetting, dan leveren we aangepaste kraamzorg. De kraamverzorgende verleent dagelijks kortdurende zorg (3 uur) bij jou thuis of langer als dat nodig is. Ze draagt daarbij de extra voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen. De zorg thuis wordt gecombineerd met Zorg Op Afstand.

Zorg Op Afstand

Zorg op afstand is een aanvulling op de fysieke kortdurende zorg, wanneer er sprake is van een coronavirus besmetting of een verdenking daarvan bij jou of een van je gezinsleden.   Zorg Op Afstand is een compleet pakket aan digitale voorlichting, instructies en zorgregistratie.  Samen met je kraamverzorgende spreek je een tijdsstip af om te (beeld)bellen. Tijdens zo’n consult begeleidt je kraamverzorgende jou volledig. Ze is er om je vragen te beantwoorden, je adviezen te geven en live mee te kijken tijdens bijvoorbeeld een voeding of het op een veilige manier opmaken van het babybedje. Dit beeldbellen gaat met een beveiligde verbinding: jouw privacy is gegarandeerd.

Klachten tijdens de kraamweek

Onze medewerkers doen hun uiterste best om jou, je baby en je gezin een fijne en onbezorgde kraamweek te bezorgen. Toch kan het helaas weleens voorkomen dat er zich klachten doen voorkomen tijdens de kraamweek. Heb je klachten, bespreek dit dan altijd met je kraamverzorgende en verloskundige. De kwaliteit van onze zorg staat altijd voorop, daarom bellen wij jou tijdens de kraamweek ook altijd even op om te kijken hoe de zorg verloopt. Bij klachten kijken we ook dan hoe we de kraamzorg op een veilige manier kunnen voortzetten. Zodat jij alsnog met een fijn gevoel op de zorg kan terugblikken.

Intake, gehoorscreening en kantoor

Per 1 juli 2021 zijn huisbezoeken weer toegestaan in het kader van de intake/kennismaking. Onze intaker komt bij je langs om uitleg te geven over de zorg en jouw wensen met je te bespreken. In de kraamweek wordt ook gewoon weer de hielprik en de gehoortest (neonatale screening) afgenomen.

Vragen?

Heb je specifieke vragen over onze kraamzorg en het coronavirus? Maak je je zorgen of heb je twijfels? Bel ons op 085 – 105 19 09.

 

meld je nu aan

Direct inschrijven

Laat jouw kraamtijd onze zorg zijn! Meld je direct aan voor onze kraamzorg.