Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Vind hieronder het antwoord op veel van uw vragen, of neem direct contact op voor meer informatie.

Vragen over inschrijvingen

1Hoe kan ik me inschrijven voor kraamzorg?
Inschrijven kunt u gemakkelijk doen, zowel telefonisch als via de website. Hierna krijgt u van ons een bevestiging thhuisgestuurd. Vervolgens zullen wij rond de 30ste week van uw zwangerschap contact met u opnemen voor een intakegesprek.
2Ik heb voorkeur voor een kraamverzorgende, hoe geef ik dit door?
Als u voorkeur hebt voor een kraamverzorgende kunt u dit aan ons doorgeven, zowel telefonisch als per e-mail naar contact@birthcompany.nl. 
Wij verwerken uw voorkeur in onze administratie en doen onze uiterste best om aan dit verzoek te voldoen. We kunnen het helaas niet garanderen. Op het moment dat u gaat bevallen kijkt de afdeling Planning of zij inzetbaar is. Ook andere wensen kunt u gemakkelijk aan ons doorgeven via contact@birthcompany.nl.

vragen over de kraamtijd en kraamzorg

1Is​ ​kraamzorg​ ​verplicht?
Kraamzorg is volgens de wet niet verplicht, maar u heeft wel récht op kraamzorg. De kosten worden daarom vergoed uit de basisverzekering van uw ziektekostenverzekering. Iedere zwangere vrouw in Nederland heeft na de bevalling recht op kraamzorg. Het hangt van de situatie af hoeveel uur precies. Minimaal is 24 uur en maximaal 80 uur.

Als uw baby net geboren is, die eerste dagen, dat is een bijzondere tijd. In deze kraamtijd herstelt u van de bevalling en leert uw gezin uw kindje kennen. Het zijn belangrijke dagen waarin het fijn is als een kraamverzorgende jullie ondersteunt.

Misschien weet u zelf al heel veel over het verzorgen van een baby, of wordt u geholpen door familie. Vast staat dat het goed is als iemand met medische kennis moeder en kind ondersteunt. 
De keuze of u wel of geen kraamzorg wenst is uiteindelijk aan u. Het is wel verstandig dit te overleggen met uw verloskundige.
2Hoeveel​ ​uur​ ​en​ ​dagen​ ​kraamzorg​ ​krijg​ ​ik?
Dit is afhankelijk van de indicatiestelling. Tijdens het intakegesprek wordt door de intaker het aantal uur kraamzorg vastgesteld. De basiszorg biedt 49 uur kraamzorg. Bij aanvang of tijdens de kraamperiode kan dit aantal uren worden bijgesteld, doordat uw situatie op dat moment anders is dan verwacht. Lees hier meer over het aantal uur en taken van een kraamverzorgende.
3Vergoedt mijn zorgverzekering de kraamzorg?
Birth Company heeft contracten met alle zorgverzekeraars en wij werken volgens het Landelijk IndicatieProtocol Kraamzorg. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kraamzorg vanuit uw basispakket. Wel is er een wettelijke eigen bijdrage van €4,30 per uur. Bent u aanvullend verzekerd dan is de kans groot dat de eigen bijdrage deels of volledig wordt vergoed. Neem altijd even contact op met uw zorgverzekeraar om na te vragen wat u exact vergoed krijgt.
4Wat​ ​is​ ​een​ ​intake?
Als u rond de 30 weken zwanger bent, nemen we contact op om een intakegesprek in te plannen. De intake wordt telefonisch gedaan als u al eerder kraamzorg hebt gehad voor een ouder kindje. Bij een eerste kindje is de intake een huisbezoek door een van onze intakers.

Van de intaker hoort u wat u van uw kraamtijd kunt verwachten. Ook wil ze van alles van u weten. Wat uw wensen zijn en wat u nodig hebt in uw specifieke situatie. Gezamenlijk worden er afspraken gemaakt over de uren zorg die u straks nodig hebt en u krijgt allerlei tips en informatie. De gemaakte afspraken worden opgeschreven in het zorgdossier en het aantal uren op het indicatieformulier. Het zorgdossier blijft bij u en zal in de kraamtijd door de verloskundige en de kraamverzorgende gebruikt worden. Er staat veel nuttige informatie die u alvast kunt lezen.
5Ik ga in het ziekenhuis bevallen, hoe gaat het dan verder?
Als u in het ziekenhuis bent bevallen en weet wanneer u naar huis mag, belt u onze bevallingslijn: 085 105 19 09, menukeuze 1. U kunt ons 24 uur per dag, zeven dagen per week bereiken. De kraamverzorgende start ook 's avonds of 's nachts de zorg op.
6Wanneer bel ik voor een kraamverzorgende als de bevalling begint?
De verloskundige of huisarts bepaalt wanneer het tijd is om te bellen voor een kraamverzorgende. Ons telefoonnummer voor bevallingen is: 085 105 19 09, menukeuze 1.
7Wie bel ik als ik vragen heb en de kraamverzorgende al naar huis is?
Bij problemen en vragen kunt u ons 24 uur per dag bellen. Ons telefoonnummer is: 085 105 19 09, menukeuze 1. Ook kunt u contact opnemen met uw verloskundige.
8Als ik een meerling krijg, krijg ik dan langer kraamzorg?
Indien u in verwachting bent van een twee- of meerling, worden tijdens het intakegesprek de extra uren kraamzorg berekend. Na de ziekenhuisopname vindt er een herindicatie plaats en kan het aantal kraamzorguren worden aangepast aan uw situatie. Daarnaast kunt u altijd zelf extra kraamzorguren inkopen tegen het geldende uurtarief.
9Ik ga voor een keizersnede naar het ziekenhuis, krijg ik daarna nog kraamzorg?
Indien uw baby met een keizersnede wordt geboren, worden tijdens het intakegesprek de extra uren kraamzorg berekend. Na de ziekenhuisopname vindt er een herindicatie plaats en kan het aantal kraamzorguren worden aangepast aan uw situatie.

Administratieve vragen

1Hoe geef ik een adreswijziging door?
U kunt uw adreswijziging gemakkelijk doorgeven, zowel telefonisch als via e-mail contact@birthcompany.nl.
2Hoe geef ik een annulering door?
Een annulering kunt u telefonisch doorgeven via ons telefoonnummer 085 105 19 09. Wij sturen u dan een bevestiging per email aan u.
3Hoe kan ik een intakeafspraak maken of de intakeafspraak wijzigen/annuleren?
Rond de 30ste week van uw zwangerschap nemen wij contact met u op om een afspraak te maken voor de intake, hier hoeft u zelf niks voor te doen. Wilt u een bestaande afspraak wijzigen of annuleren? Neem dan op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur contact op met ons via 085 105 19 09.
4Hoe geef ik een verzekeringswijziging door?
Dit kunt u gemakkelijk doen, zowel telefonisch als via email contact@birthcompany.nl.  

Werken bij Birth Company

1Hoe word ik leerling-kraamverzorgende?
Wilt u graag leerling-kraamverzorgende worden? Birth Company is een erkend leer- werkbedrijf en biedt een branche-erkende opleiding aan tot kraamverzorgende via het Zadkine en MBO College West te Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website van de desbetreffende school of neem contact op met ons via telefoonnummer 085 105 19 09 of e-mail contact@birthcompany.nl.
2Ik ben op zoek naar een stageplek bij Birth Company
Bent u op zoek naar een stageplaats in de kraamzorg? Neem dan contact op met de afdeling PZ op telefoonnummer 085 105 19 09.
3Kan ik als Verzorgende IG werken als kraamverzorgende?
Bent u als Verzorgende IG werkzaam in de zorg, maar toe aan een nieuw werkgebied? Bij Birth Company kunt u via een interne opleiding direct als kraamverzorgende aan de slag. In een traject van enkele maanden leert u via theorielessen en praktijkervaring zelfstandig werken als kraamverzorgende, terwijl u alvast bij ons in dienst bent.

Aanmelden