Huisarts en apotheek inlichten

Meld je zwangerschap bij de huisarts en apotheek. Dit kan telefonisch of per e-mail.

Erkenning en ouderlijk gezag

Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is ouderlijk gezag over de baby goed geregeld. In alle andere gevallen, dus ook met een samenlevingscontract, is het belangrijk dat je voor het kind ouderlijk gezag van je partner aanvraagt, of dat je erkenning van je partner regelt.

Je moet dat zelf regelen. Wanneer je dat niet doet, dan is de partner geen juridisch ouder en en is hij of zij niet verantwoordelijk voor de opvoeding van het kind en mag hij of zij het kind dan ook niet vertegenwoordigen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis.

Erkennen van een kind

Erkenning van een kind kan bij de burgerlijke stand van je gemeente en is gratis. Een afschrift van deze erkenning moet wel betaald worden. Je kunt al tijdens de zwangerschap de erkenning op laten maken, maar het kan ook tijdens de aangifte van de geboorte of op een later moment, maar doe het zo snel mogelijk.

Op de website van de gemeente staat alle informatie hierover.

Aanvragen ouderlijk gezag

Wanneer je partner het kind heeft erkend dan kunnen jullie samen het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Dit kan ook digitaal met je DigiD. Klik hier voor meer info. Dit ouderlijk gezag heeft je partner nodig om je kind te kunnen vertegenwoordigen.

Melden zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent en je werkt of je hebt een uitkering, dan heb je recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Het zwangerschapsverlof duurt 16 weken en is bedoeld om de laatste weken van de zwangerschap rust te krijgen, te bevallen en daarna weer op gang te komen.

De meeste vrouwen gaan 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof.

Zorg dat je het tussen de 12e en 15e week van de zwangerschap doorgeeft aan je werkgever of aan het UWV, zodat het verlof en de vergoeding geregeld kunnen worden.

Kinderopvang of oppas regelen

Wanneer je na de zwangerschap weer wilt gaan werken, regel dan op tijd de kinderopvang.

Klein budget

Wanneer je het financieel niet redt om alle babyspullen te kopen, biedt Birth Company in samenwerking met Stichting Babyspullen gezinnen met een klein inkomen een starterspakket aan. In dit starterspakket zitten de basisbenodigdheden voor een pasgeboren baby.

Wil je in aanmerking komen voor het starterspakket? Geef dit dan aan tijdens het intakegesprek. Onze zorgconsulente zorgt voor de aanvraag en handelt dit verder af.

Vergoeding van de zorgverzekering

Kraamzorg van Birth Company wordt vergoed door alle zorgverzekeraars in Nederland. Kraamzorg zit in het basispakket van de zorgverzekering. Wel moet iedereen een wettelijke eigen bijdrage betalen. Voor uitgebreidere informatie over je eigen bijdrage klik je hier. Geef je zwangerschap in de vierde of vijfde maand door aan je zorgverzekering.

meld je nu aan

Direct inschrijven

Laat jouw kraamtijd onze zorg zijn! Meld je direct aan voor onze kraamzorg.