Belangrijke zaken

Met het krijgen van een kindje is het goed een aantal zaken geregeld te hebben

Erkenning en ouderlijk gezag

Wanneer u met uw partner bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, dan is daarmee automatisch de erkenning van het kind en het ouderlijk gezag geregeld. Bent u niet getrouwd of gepartnerschapt, dan is het aan te raden het kind te erkennen en het ouderlijk gezag aan te vragen. Doet u dat niet dan is uw partner niet juridisch de ouder en is hij of zij niet verantwoordelijk voor de opvoeding van het kind. Ook mag hij of zij het kind niet vertegenwoordigen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis.

Ook hier geldt: regel het goed voor uzelf

Erkennen van het kind

Een kind erkennen wil zeggen dat die persoon officieel de juridische ouder van het kind wordt. Het hoeft niet de biologische vader te zijn. Uit het zijn van juridisch ouder vloeit het recht en de plicht voort tot het opvoeden en verzorgen van het kind. U regelt de erkenning bij de Burgerlijke stand van uw gemeente. Dat doet u tijdens uw zwangerschap, of gelijk met de geboorteaangifte. Het kan ook later, maar het is beter dit zo snel mogelijk te regelen.

Lees op de website van uw gemeente hoe het precies werkt voor u.

Aanvragen ouderlijk gezag

Heeft uw partner het kind erkend dan kunnen jullie samen het ouderlijk gezag aanvragen. Dit heeft uw partner nodig om het kind te kunnen vertegenwoordigen in bijvoorbeeld het ziekenhuis.

Melden zwangerschapsverlof

Als u zwanger bent en een kindje krijgt, heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. In totaal is dit verlof 16 weken. Die weken zijn bedoeld om rustig het eind van uw zwangerschap te beleven, te bevallen en weer op gang te komen.

De meeste vrouwen gaan 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof.

Omdat u in die periode niet werkt, krijgt u via uw werkgever een uitkering die in principe net zo hoog is als uw salaris. Zorg dat u rond de 12e of 15e week een gesprek hebt met uw werkgever zodat de vergoeding van uw verlof geregeld kan worden, de rest gaat vanzelf.

Heeft u vragen over deze onderwerpen of andere vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Inschrijven