Onze verloskundige

Onze verloskundige

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Er verandert heel veel in de maanden van de zwangerschap. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. Jij en je partner worden ouders van een kind! Wees er op voorbereid dat zwanger zijn niet alleen maar leuk is. In het begin van de zwangerschap kun je misselijk zijn en soms heb je last van stemmingswisselingen. Je hebt soms ook veel meer slaap nodig. Luister naar je lichaam en houd rekening met het kindje dat in je groeit. Neem voldoende rust, eet gezond en zorg goed voor jezelf.

Wanneer je zwangerschapstest positief is, neem je contact op met de verloskundige voor het maken van een eerste afspraak.  Dit kan al vanaf de 8e week. Het is prettig wanneer je partner daarbij aanwezig kan zijn.

Het krijgen van een kindje is een bijzondere gebeurtenis, die we graag zo goed en persoonlijk mogelijk begeleiden. Bij Birth Company vind je zorg en betrokkenheid rondom de bevalling onder één dak. Of je thuis wilt bevallen, of in het ziekenhuis, jouw wens staat bij ons centraal.

De verloskundige

Kijk bij de keuze voor een verloskundige of je iemand kunt vinden die bij je past. Er zijn in de regio voldoende verloskundigen werkzaam. In Rotterdam hebben we een eigen verloskundige in dienst, Ferishta Ibrahimi. Ze is in 2006 afgestudeerd als verloskundige en is moeder van 3 kinderen. Voor inschrijven bij onze verloskundige klik hier.

Bij de meeste verloskundigen zijn allerlei folders en tijdschriften te vinden met informatie over zwangerschap. Hierin staan de meest praktische tips over allerlei onderwerpen.

1De eerste afspraak
De eerste afspraak bij de verloskundige kan al gemaakt worden vanaf 8 weken. Het is fijn als je partner hierbij kan zijn. Er wordt altijd gevraagd een potje urine mee te nemen. De eerste afspraak neemt wat meer tijd in beslag en kan ongeveer 45 minuten duren.

Verder moet je niet vergeten je identiteitsbewijs mee te nemen en je verzekeringspasje. We beginnen met een kennismakingsgesprek, waarin je medische voorgeschiedenis en die van je partner wordt besproken. Het is belangrijk te weten of er bijvoorbeeld erfelijke ziektes voorkomen in je familie. Is er een reden om onderzoek te laten doen naar complicaties, ziektes en aandoeningen, de verloskundigen weten hier alles van en leggen alles duidelijk uit.

Alle zwangere vrouwen hebben recht op prenatale screening. Dit is een onderzoek tijdens de zwangerschap om te beoordelen of je kindje een verhoogde kans op een aangeboren afwijking, zoals het Downsyndroom heeft. Dit onderzoek staat los van erfelijke of aangeboren aandoeningen in je familie of die van je partner. Je verloskundige kan je hier alles over vertellen.

Na het gesprek wordt de bloeddruk gemeten, word je gewogen en je urine wordt onderzocht. Ook wordt er de eerste keer een buisje bloed bij je afgenomen om onder andere je bloedgroep vast te stellen en je suikergehalte te meten. Hierna wordt allerlei informatie gegeven over onder andere je voeding en worden afspraken gemaakt over het maken van echo’s. Ook proberen we of het hartje al te horen is met de doptone.

2De vervolgafspraak
Gedurende de hele zwangerschap blijf je onder controle van de verloskundige. Op die manier worden jij en je baby goed in de gaten gehouden. Wanneer er onregelmatigheden zijn kunnen we daar snel op reageren. Hoe langer je zwanger bent, hoe vaker je voor controle langskomt.

¤ Tot 20 weken is de controle ieder 4 weken. Je bloeddruk wordt gemeten, er wordt gekeken hoeveel je bent gegroeid, er wordt gevoeld hoe de baarmoeder zich ontwikkelt en er wordt naar het hartje van de baby geluisterd. Er kan een afspraak worden gemaakt voor de 20 weken echo.

¤ Vanaf 21 weken is de controle om de drie weken. De urine wordt eenmalig gecontroleerd op eiwitten en suikers. Wanneer de bloeduitslag het aangeeft, kan er indicatie nodig zijn voor de Rhesus-factor.

¤ Vanaf 30 weken is de controle iedere 2 weken. Het ijzergehalte in je bloed wordt gemeten door de vingerprik. Ook kan het zijn dat de bloedsuikers nog een keer worden gecontroleerd. We vragen je om na te denken op welke manier je wilt bevallen. We kunnen een geboorteplan voor je maken.

¤ Vanaf 36 weken kom je wekelijks op controle. De uitgerekende datum komt dichterbij. We kijken hoe het kindje ligt. Vanaf de 37e week kun je normaal bevallen.

¤ Vanaf de 40e week beginnen de weken die over tijd worden genoemd. Eigenlijk is het kindje niet te laat, maar later dan de uitgerekende datum. Dat gebeurt regelmatig en is geen reden tot zorg. We houden je nog beter in de gaten.

¤ bij 41 weken ga je eenmalig op controle bij de gynaecoloog. Hier wordt een hartfilmpje van de baby gemaakt en een extra echo. Ook wordt er in goed overleg een afspraak gemaakt voor het inleiden van de bevalling.

Student verloskunde

Om verloskundige te worden, moet je een opleiding volgen en daar hoort ook een stageperiode bij. Ook bij ons loopt regelmatig een verloskundige in opleiding mee. Deze assisteert ons in alles wat we doen. Uiteraard blijven wij eindverantwoordelijk. Wij kunnen je altijd de nodige informatie over deze student geven.

Heb je bezwaar tegen de aanwezigheid van een student, geef dit dan aan ons door, het is geen enkel probleem.


  • Naima, Rotterdam
    “Zonder Ferishta had ik een hele andere zwangerschap gehad. Ik had zoveel vragen en dingen waarover ik onzeker was. Ferishta weet zóveel.”
    Naima, Rotterdam
Aanmelden