De vervolgafspraak bij de verloskundige

De vervolgafspraak

Gedurende uw gehele zwangerschap zien we elkaar regelmatig. Op die manier houden we u en uw baby goed in de gaten en kunnen we snel reageren op eventuele veranderingen.

> Tot 20 weken komt u iedere 4 weken op controle.
We meten uw bloeddruk en gewicht, voelen de groei van de baarmoeder en luisteren naar het hartje van de baby.

 

> Vanaf 21 weken komt u iets vaker, namelijk om de 3 weken.
Nu onderzoeken we standaard uw urine op eiwitten en suikers. Ook meten we uw bloeddruk en gewicht. We kijken naar de groei van het kindje en zijn of haar hartactie.

> Als u 30 weken zwanger bent komt u tweewekelijks.
We controleren het HB en nemen eventueel bloed af. Soms worden de bloedsuikers gecontroleerd.

> Vanaf 36 weken is het bijna zover. U komt dan iedere week op controle. We praten uitvoerig over uw wensen met betrekking tot de bevalling: Thuis, of in het ziekenhuis? Op de baarkruk, of misschien wel in bad? En zo zijn er vast nog een aantal dingen waarover u hebt gelezen of gehoord. Als u dat wilt maken we een geboorteplan waarin alles staat.

Verder doen we uiteraard de verloskundige onderzoeken: uw bloeddruk, urine, gewicht. Ook de baby krijgt aandacht: hoe ligt hij of zij, hoe klopt het hartje en hoe staat het met de groei.

> Vanaf de 40e week beginnen de twee weken die over tijd worden genoemd. Eigenlijk bent u niet te laat, maar later dan de uitgerekende datum. Geen reden voor zorgen. Wel houden we u nog iets beter in de gaten.

> Bij 41 weken gaat u eenmalig op controle bij de gynaecoloog. Die maakt een hartfilmpje van de baby en een extra echo. Ook wordt alvast in goed overleg een afspraak gemaakt voor het inleiden van de bevalling.

  • “Ik merkte wat veranderingen in m’n lichaam en wist niet goed wat ik ermee moest. De verloskundige heeft me kunnen geruststellen door uit te leggen wat de oorzaak was.”

Aanmelden